کد بورسی چیست؟ چگونه کد معاملاتی آنلاین را سریع و رایگان دریافت کنیم؟

بورس اوراق بهادار تهران در چند سال اخیر بسیار مورد توجه سرمایه‌گذاران و عموم مردم قرار گرفت و افراد زیادی وارد این بازار شدند. علت این توجه بازدهی‌های جذابی بود که این بازار در بلندمدت و میان مدت برای سهامداران داشت و طبق داده‌های تاریخی یکی از گزینه‌های سرمایه‌گذاری بلندمدتی است که منجر به حفظ ارزش ثروت اشخاص در برابر تورم فزاینده موجود می‌شود. سهام شرکت‌ها آشناترین اوراق بهاداری هستند که در این بازار بسیار مورد معامله قرار می‌گیرند اما ابزارها و اوراق بهادار دیگری نیز هستند که جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاران حرفه‌ای‌تر دارد. مسلما ورود به بورس مانند هر بازار دیگری قواعد و ضوابطی دارد که سرمایه‌گذاران باید آن مراحل را طی کنند. دریافت کد بورسی اولین گام برای ورود به بورس است.

کد بورسی چیست؟ چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟ مدارک لازم برای دریافت کد بورسی چیست؟ تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد و آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی را همراه با تصاویر را خواهیم داشت.

 

کد بورسی چیست؟

کد بورسی یک شناسه با 8 کاراکتر است که شامل 3 حرف (عموما 3 حرف اول نام خانوادگی) و 5 عدد به صورت تصادفی است. این کد برای هر شخص به صورت منحصر به فرد صادر می‌شود. مثلا فرض کنید یک شخص با نام خانوادگی طباطبایی کد بورسی به صورت “طبا12345” دارد. البته 3 حرف ابتدایی می‌تواند حروف دیگری به جز سه حرف ابتدایی فامیل فرد باشد.

کد بورسی

آموزش نحوه دریافت کد بورسی

تا به اینجا متوجه شدیم برای فعالیت در بورس می‌بایست کد بورسی دریافت کنیم. اما مراحل اخذ کد بورسی و معامله در بورس اوراق بهادار چگونه است؟ گفتنی است در زمان حاضر ورود به بورس و دریافت کد بورسی به دلیل ایجاد امکان ثبت نام غیرحضوری و طی کردن تمامی مراحل به صورت اینترنتی به فرآیندی آسان و کم هزینه تبدیل شده است. تنها کافی است به اینترنت دسترسی داشته باشید، مدارک لازم را اسکن گرفته و مراحلی که در ادامه توضیح خواهیم داد را گام به گام با ما انجام دهید.

به طور خلاصه مراحل دریافت کد بورسی و ثبت نام در کارگزاری به صورت زیر است:

1- ثبت نام در سامانه سجام
2- احراز هویت
3- دریافت کد بورسی
4- ثبت نام در کارگزاری و اخذ کد آنلاین

در ادامه هر کدام را به تفصیل توضیح می‌دهیم.

 

گام اول: ثبت نام در سامانه سجام

سامانه جامع اطلاعات مشتریان که به اختصار سامانه سجام نامیده می‌شود، توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و برای ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه ایجاد شده است. سجام سامانه‌ای است که برای جمع‌آوری و تجمیع سوابق معاملاتی سهامداران ایجاد شده و سهامداران به راحتی می‌توانند دارایی‌های خود را در این سامانه مشاهده و از سودهای دریافتی نیز اطلاع پیدا کنند. برای ثبت نام بورس، باید در این سامانه ثبت‌نام کنید. برای ثبت‌نام در سامانه سجام کافی است به نشانی اینترنتی www.sejam.ir مراجعه کرده و با انتخاب «ثبت نام سجام»، ثبت نام خود را آغاز کنید و مراحل ثبت نام خود را تکمیل کنید.

سامانه سجام

دریافت کد بورسی رایگان

لازم به ذکر است که در مرحله ثبت نام در سامانه سجام مبلغی (حدودا به اندازه 11 هزار تومان) به حساب شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز می‌شود. پرداخت این هزینه هنگامیکه به صورت مستقیم به سامانه سجام مراجعه کنید الزامی است.

 

گام دوم: احراز هویت

پس از اینکه در سامانه سجام اطلاعات خود را ثبت و مدارک لازم را بارگذاری کردید، لازم است تا از طریق یکی از روش‌های مورد تایید احراز هویت شوید. برای احراز هویت شما می‌توانید به یکی از دو طریق زیر عمل کنید.

1- احراز هویت حضوری
2- احراز هویت غیرحضوری

برای احراز هویت غیر حضوری باید به یکی از روش‌هایی که در صفحه احراز هویت الکترونیک سایت سجام ذکر شده است اقدام کنید. همچنین برای احراز هویت حضوری نیز می‌بایست به یکی از مراکز احراز هویتی مراجعه کنید که در صفحه لیست مراکز منتخب احراز هویت همان سایت  ذکر شده است.

 

گام سوم: دریافت کد بورسی

پس از اینکه مراحل ثبت نام و احراز هویت شما در سامانه سجام تکمیل شد، کد بورسی شما طی حداکثر 7 روز کاری توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی برایتان ارسال می‌شود. این کد همانطور که گفته شد منحصر به فرد است و هر فرد تنها یک کد بورسی دارد. پس از اینکه کد بورسی را دریافت کردید می‌توانید کد معاملاتی آنلاین را نیز از یک کارگزاری معتبر دریافت کنید.

 

گام چهارم: ثبت نام در کارگزاری و اخذ کد آنلاین

پس از طی سه مرحله قبل، شما می‌توانید به یکی از شعب کارگزاری مورد تایید سازمان بورس اوراق بهادار مراجعه کنید و کد آنلاین خود را دریافت کنید. شما با کد بورسی آشنا هستید اما شاید برایتان سوال باشد که کد آنلاین چیست؟ کد آنلاین شامل نام کاربری تولید شده توسط کارگزاری به همراه رمز عبوری است که مخصوص شماست و در اختیارتان قرار داده می‌شود تا با استفاده از آن وارد درگاه معاملاتی (پنل یا سامانه معاملاتی) کارگزاری شوید و به صورت آنلاین اقدام به خرید سهام کنید. پنل معاملاتی یا همان سامانه معاملاتی هر کارگزاری متفاوت است که آدرس آن را با مراجعه به سایت هر کارگزاری خواهید یافت.

 

آیا کد بورسی همان کد آنلاین است؟

همانطور که از متن حاضر متوجه شده‌اید کد بورسی با کد آنلاین کارگزاری متفاوت است. کد بورسی یک کد منحصر به فرد است که برای هر شخص حقیقی یا حقوقی صادر می‌شود. اما کد آنلاین کارگزاری مربوط به سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری است که افرادی که قصد دارند خودشان به صورت برخط (آنلاین) سهام و دیگر اوراق بهادار را خرید و فروش کنند با داشتن آن قادر به انجام این کار خواهند بود. هرچند کد بورسی منحصر به فرد است اما کد آنلاین را می‌توان از کارگزاری‌های مختلف دریافت کرد.

 

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی

اشخاص حقیقی و حقوقی هر دو می‌توانند کد بورسی داشته باشند. هر کدام از آن‌ها می‌بایست مدارکی را ارائه دهند که به طور مجزا و فهرست وار آن‌ها را نام می‌بریم. دقت شود در فرآیند دریافت کد بورسی به صورت غیرحضوری اسکن این مدارک را باید در اختیار داشته باشید.

 

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی

1. ارائه اصل شناسنامه و همراه داشتن تصویر از تمام صفحات آن
2. ارائه اصل کارت ملی و همراه داشتن تصویر از پشت و روی آن
3. ارائه اطلاعات ارتباطی و شغلی: مانند آدرس محل سکونت، آدرس محل کار، کد پستی، تلفن ثابت و تلفن همراه.
4. ارائه شماره حساب و شماره شبای بانکی: مانند شماره حساب، نام بانک، نام شعبه، کد شعبه و شماره شبا.

به  هنگام ارائه شماره حساب دقت داشته باشید که هرگاه قصد برداشت وجه از حساب کارگزاری داشته باشید، وجه درخواست شده فقط به شماره حسابی که به هنگام ثبت نام ارائه می‌نمایید واریز خواهد شد.

 

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی

1. تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
2. تصویر روزنامه رسمی
3. آگهی کلیه تغییرات
4. تصویر اساسنامه
5. کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره (دقت شود که کلیه اعضا می‌بایست در سامانه سجام ثبت نام کرده باشند)
6. تکمیل فرم تعهدنامه

نحوه بازیابی کد بورسی

در صورتیکه پیشتر اقدام به دریافت کد بورسی کرده‌اید اما آن را فراموش کرده‌اید، می‌توانید به صورت آنلاین و غیرحضوری از طریق سامانه بازیابی کد بورسی آن را مجددا دریافت کنید. برای این منظور به سایت https://estelam.ime.co.ir مراجعه نموده و اطلاعات لازم را وارد نمایید.

بازیابی کد بورسی

چند نکته مهم در رابطه با کد بورسی

1. تمامی افراد بالای 18 سال می‌توانند کد بورسی داشته باشند. کافی است با داشتن مدارک ذکر شده و سپری کردن تمامی مراحل کد بورسی خود را دریافت کنند. افراد زیر 18 سال نیز می‌توانند با حضور نماینده قانونی خود کد بورسی دریافت کنند که شرایط مخصوص خود را دارد.

2. نام‌های دیگر کد بورسی، کد سهامداری یا کد معاملاتی است.

3. در تفاوت کد بورسی و کد آنلاین ذکر شد که کد بورسی منحصر به فرد است اما می‌توانید چندین کد آنلاین از کارگزاری‌های مختلف دریافت کنید.

 

سخن پایانی

لازمه فعالیت در بورس و خرید و فروش سهام داشتن کد بورسی است و برای این منظور مراحل و فرآیندی تعریف شده است. برای داشتن کد بورسی ابتدا می‌بایست در سامانه سجام ثبت نام کنید. پس از احراز هویت، کد بورسی خود را دریافت می‌کنید و می‌توانید در کارگزاری ثبت نام کنید.

 

سوالات متداول

نحوه دریافت کد بورسی چگونه است؟

برای داشتن کد بورسی و کد آنلاین باید مراحل زیر را سپری کنید.
1_ ثبت نام در سجام و تکمیل مراحل
2- احراز هویت
3- دریافت کد بورسی
4- ثبت نام در کارگزاری و اخذ کد آنلاین

ساختار کد بورس چگونه است؟

کد بورسی یک شناسه با 8 کاراکتر است که شامل 3 حرف و 5 عدد تصادفی است.

آیا می توان چند کد بورسی دریافت کرد؟

خیر، هر شخص تنها یک کد بورسی دارد که منحصر به فرد است.

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و دریافت کد بورسی چیست؟

اشخاص حقیقی با داشتن شناسنامه، کارت ملی، اطلاعات شغلی و ارتباطی و همچنین اطلاعات مربوط به حساب بانکی می‌تواند کد بورسی دریافت کند.

دیدگاهتان را بنویسید